+ arguments?

Albert Sales

Carta oberta a Duran i Lleida: “Els docents no mengem merda”

Benvolgut senyor Duran i Lleida,

Encara que li pugui semblar estrany, un bon nombre de persones d’aquest país ens dediquem a la docència i mengem. Alguns i algunes fins i tot paguen hipoteques! I no mengem merda! De fet, estic convençut que vostè menja molta més merda transgènica i plena de pesticides que la meva família.

duran-i-lleidaAmb el salari d’un docent universitari més o menys estable és pot viure, menjar i pagar les factures perfectament. I som molts els precaris i precàries que vivim amb molt menys i tirem endavant mes rera mes. Fins i tot tenim la gosadia de fer plans de futur, tenir criatures i dedicar un part del nostre temps a la lluita en contra de les seves polítiques redistributives compromeses en transferir recursos dels més vulnerables als més rics. Polítiques que porten a terme sense cap mena de mala consciència i que estan deixant a la misèria a molts milers de catalans i catalanes mentre vostès discuteixen absurditats reunits a restaurants de luxe o en transports de 1a classe.

Això no vol dir que estigui content amb la patètica situació de la docència universitària catalana. Ni molt menys! En 3 anys, els professors associats d’una de les universitats on treballo, hem perdut un 63% del salari. Fem les mateixes hores i ens obren i tanquen contractes trimestralment. Sense cap seguretat en la nostra continuïtat, hem d’anar treballant i preparant assignatures confiant que el curs següent hi haurà pressupost i voluntat de contractar-nos un altre cop. La flexibilitat laboral en el seu màxim exponent. Amb aquest panorama, aquest curs treballo a temps parcial a tres universitats (a més d’exercir com a investigador independent). Sí, sí, tres. No es pot dir que no a res. I per desplaçar-me he d’agafar el transport públic més barat que trobo, perquè si no ja no em surt a compte la classe. Res d’AVE, ni benzines, ni peatges. Regionals i autobusos. I només soc un més dels que sobreviuen de la docència. I em consta que hi ha gent que està molt pitjor, tot i que probablement tenen més talent que vostè i jo junts.

Suposo que em dirà que la nostra situació és culpa de Madrid. Miri, ja n’estic fins al capdamunt! Fins al capdamunt de paràsits socials que dediquen el 99% del seu temps a justificar-se davant la ciutadania per mantenir les seves quotes de poder i els seus salaris. Vostè, amb les seves dècades com a professional de la política és un exemple del càncer que viu la democràcia liberal i dels despropòsits de la transició espanyola. Vostè és tan enemic o més de les classes populars d’aquest país com el govern de Madrid, el Partit Popular, o la Banca Internacional. Amb les seves declaracions ha deixat claríssim quina és la seva motivació (i la de la majoria dels seus companys i companyes) per ser on són: Viure bé, enganxats a la poltrona.

Sap què? La majoria de nosaltres, ens conformaríem amb molt menys del que vostè cobra si ens garantissin seguretat i protecció social. Si no sotmetessin les nostres vides als atzars i a les voluntats dels mercats. Segurament, els seus amiguets, aquells amb qui es reuneix tan sovint, no estarien tant contents i no farien tants calés. I probablement, vostè no podria seguir enganxat a la poltrona amb la cola de la demagògia i de l’escenificació política de la democràcia liberal.

Si algun dia vol tornar a la docència, li asseguro que faré el possible per assistir com a oient a alguna de les seves classes. Per desgràcia, dubto que arribi a tenir aquesta oportunitat. Vostè ja s’ha expressat amb claredat: no pensa baixar del tren de vida dels ricatxos. Tampoc es preocupi gaire. Sap tan bé com jo que pot deixar la política quan vulgui. Segur que hi ha moltes empreses que li faran suculentes ofertes en honor a una llarga relació d’amistat i col·laboració.

I si no, ja no ve d’aquí. Aguanti fins als 65. Vostè segur que ha cotitzat suficient per cobrar la pensió màxima. Ara que… potser amb pensió màxima tampoc li dona per anar al Set Portes o a la Camarga cada setmana… S’ha imaginat com viuen les persones que cobren pensions no contributives malgrat haver treballat durament tota la vida? Disculpi que me’n vaig de tema. Si m’hi poso aquesta carta podria ser tan llarga…

Rebi una cordial salutació. Des de baix a l’esquerra no el perdrem de vista ni deixarem de gaudir de la seva oratòria,

Albert Sales

Professor (precari) de Sociologia i Criminologia a la Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Girona i a l’IDEP (Universitat Abat Oliva) i col·laborador de la Universidad de Salamanca, de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat Oberta de Catalunya.

Anuncis

33 comments on “Carta oberta a Duran i Lleida: “Els docents no mengem merda”

 1. YTM (@Yometiroalmonte)
  Octubre 3, 2013
 2. Víctor
  Octubre 3, 2013

  Excel.lent article. Jo també treballo a 3 llocs; soc llicenciat i he fet un postgrau; a més de malalt crònic que cada dia pateix per les retallades en sanitat (la darrera de totes tenir que pagar els meus immunosupressors!). Si els quedès una mica de vergonya i seny (cosa que Duran i Lleida no ha demostrat) tindrien la decència de no dir aquestes barbaritats (perquè dimitir no existeix a la política espanyola).

 3. Retroenllaç: Carta abierta a Duran i Lleida: “Los docentes no comemos mierda” | Los antisistema son:

 4. Ya vorví
  Octubre 3, 2013

  Todo político debería cobrar, durante dos años, lo mismo que un parado de larga duración. Con 400 euros debería comer él y su familia. Y si le parece poco pues oye, le quitamos la subvención y que viva en casa de sus padres. Muchos lo han tenido que hacer y los políticos deberían aprender esa lección antes de tener alguna clase de poder.

 5. Rafa Pairó
  Octubre 3, 2013

  Son una casta de politics enganxats a la mamella i no tenen vergonya ni dignitat. El cas es que hi ha qui encara els vota, quin remei per aixó son les llistes tancades i el poder de convocatoria dels partits alimentats per dines corruptes.

 6. nitsugacaupolican
  Octubre 3, 2013

  Si escribes en catalán sólo podrán leerte y entenderte aquellos que lo hablen.

 7. Pep Anton de Lleida
  Octubre 3, 2013

  Te traduzco el comentario de 6:02 pm.

  “Son una casta de políticos enganchados a la teta y no tienen vergüenza ni dignidad. Sin embargo, ocurre que todavía hay quien les vota, que remedio ya que para esto las listas son cerradas y el poder de convocatoria de los partidos (está) alimentados por dinero corrupto.”

  Saludos.

 8. Fran
  Octubre 3, 2013

  Yo no entiendo catalán y con la opción de translate de Google el texto se entiende perfectamente. Me parece que, siendo su blog, podrá decidir en qué lengua escribe.

  Respecto a la carta… se puede decir más alto pero no más claro.

 9. charlie
  Octubre 3, 2013

  Si escribes en castellano sólo podrán leerte y entenderte aquellos que lo hablen.

 10. Ivan
  Octubre 3, 2013

  Ya puestos, que lo escriba en inglés… así todo el mundo se enterará… a no, menos en Spain, que tenemos un nivel de inglés de mier…

  P.D. Aprende a usar Google Translator

 11. Axel
  Octubre 3, 2013

  Estos son los cabr…que nos enfrentan que si Madrid nos roba, que si Cataluña se lleva muchos fondos….hdp!!!, sois vosotros los que nos robais a la clase media y baja, los que nos explotais algún día esto se acabrá y tendreis que salir corriendo del país como ratas que sois todos, PPSOE, CIU,…

 12. ab
  Octubre 3, 2013

  Si tienes ,mínima cultura y pones un poco de interés y de actitud positiva, lo entenderás perfectamente y, además, aprenderás ( que es muy sano)…

 13. Melani
  Octubre 3, 2013

  Un gran article, amb una expressivitat excelent, i un contingut indiscutible!! Falta molta humanitat en aquesta gent vestida de corrupció de cap i peus…, que es fan anomenar politics!!! >:)

 14. Joan
  Octubre 3, 2013

  Si escrius en anglès només podran llegir-te i entendre’t aquells que el parlin
  Si escrius en alemany només podran llegir-te i entendre’t aquells que el parlin
  Si escrius en francès només podran llegir-te i entendre’t aquells que el parlin
  Si escrius en italià només podran llegir-te i entendre’t aquells que el parlin

  Discrepo totalment, jo no parlo portuguès i escrit l’entenc molt bé i el francès i l’italià els entenc millor que els parlo.

 15. Dolors
  Octubre 3, 2013

  Excelente carta….pero no nos preocupemos a el – sr. Duran – no le importa nadie sólo se importa a sí mismo, como los otros políticos , no nos engañemos nosotros solo somos una excusa para su enriquecimiento

 16. guguseti
  Octubre 4, 2013

  Chapeau….es pot dir mes alt…pero no mes clar, chapeau

 17. Roger
  Octubre 4, 2013

  Jo vaig pel món amb dues llicenciatures (sociologia i criminologia) i un màster i si fa no fa estic en la mateixa situació!

  De vergonya vaja!

  Roger (prof. precari de criminologia)

 18. La meva situació és semblant….molt bon article company!! felicitats

 19. Moises
  Octubre 4, 2013

  Clar i català.

 20. Mercè Pujol
  Octubre 4, 2013

  Fantàstic! No es pot expressar millor el que tots compartim amb tu! La llàstima és que a ell i els que són com ell, això no els representa cap moviment de consciència.

 21. anna
  Octubre 4, 2013

  Ho dius en serio!?????
  sort que l’angles l’enten totom

 22. rosa
  Octubre 4, 2013

  T’agraeixo la teva comprensibilitat i el teu esforç i ment oberta.

  Isabel.

 23. conxa
  Octubre 4, 2013

  Totalment d’acord amb la carta, Albert. Cal que li deixin el micro més sovint, perque ell mateix es descriu.

 24. Sandra Neiro
  Octubre 4, 2013

  No puc estar més d’acord amb tu. Et felicito per l’article.
  Només amb una mica de seny (no ens titllin ara de comunistes senyors de la dreta), només amb una miqueta, tot seria més fàcil i millor per a la nostra societat.

 25. Isabel
  Octubre 5, 2013

  Moltíssimes gràcies! El poso al meu bloc.

 26. Yolanda ROset
  Octubre 5, 2013

  Molt bon article! Ja era hora que algú respongués Duran amb Educació; aquella educació que ens ha d’ajudar a formar persones lliures i amb orgull de ser mestra d’Educació Especial, pagar una hipoteca i fent plans de futur amb la meva família. Comentaris com els de Duran, sense fonament, junt amb les polítiques restrictives del govern són els que volen acabar amb la qualitat de l’Educació que dia rera dia defensem a les nostres aules a tots els nivells. Et felicito per l’escrit i el comparteixo!

 27. Aruiz
  Octubre 5, 2013

  Benvolgut company,

  Fantàstic article! Jo..com tu mateix i d’altres…també treballo a 3 llocs: UB, UOC i escola concertada. Ah…també faig 12 hores de classes particulars a la setmana que em donen més diners que la UB i l’escola concertada juntes! Qui ho diria veritat?? Se m’oblidava….tinc 2 nenes que han d’aguantar les meves neures i el meu mal humor constant perquè no acabo de centrar-me. Sóc llicenciada en Filologia Anglesa i tinc un Màster en Traducció i Interpretació que vaig realitzar a Austràlia. Necessitem polítics de veritat, gent que senti i estimi la seva professió i que vetllin per la ciutadania. Quin lastre de país!

 28. teresa terrades
  Octubre 6, 2013

  Felicitats per la claredat i contundència. El govern d’aquest senyor ha provocat aquesta precarietat que ell no vol tastar. Ah, la metzina pels altres, que ja se sabran espavilar… Quant de mal fan a la política , aquesta mena de polítics!

 29. Montse Garcia
  Octubre 6, 2013

  Els polítics d’ofici viuen als llims i no tenen ni idea de com és el món real. Jo els convidaria a baixar una temporada al món terrenal i espavilar-se com hem de fer tots, a veure si així tindrien tanta xerrameca estéril.

 30. Retroenllaç: ¿Profesor yo? | piensoparavivir

 31. Miquel
  Octubre 8, 2013

  Xapó

 32. francesc garcia garcia
  Octubre 11, 2013

  tinc 72 anys la dictadura de franco l´he viscut ,peró era dictadura.
  aquesta democracia no es la que es viu a la resta del païssos europeus,sino sortim tots al carrer sence violencia peró, no tenim futur com a poble,potser aquesta una tercera via.

Els comentaris estan tancats.

Informació

This entry was posted on Octubre 3, 2013 by in Filosofant and tagged , , , , , , .
%d bloggers like this: