No obrirà noticiaris però els Serveis Socials de la ciutat de Barcelona han estat considerats els millors d’Espanya per l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials.

Més de 1.000 professionals, en col·laboració amb entitats socials i veïnals sostenen això que anomenem Serveis Socials i que bona part de la ciutadania relaciona amb l’atenció a la pobresa. D’aquí que en qualsevol tragèdia que afecti a persones empobrides, com la que succeí a un local de la plaça Tetuan fa uns dies, els mitjans de comunicació es preguntin si les víctimes estaven ateses pels serveis socials. Efectivament, estaven ateses. Però això que significa? Com uns professionals de l’administració local poden atendre a algú que necessita un habitatge, una feina assalariada o permisos de residència i treball? Mentre alguns es pregunten perquè els serveis socials no treien a una família d’un local ocupat, d’altres ens preguntem fins quan les lleis d’estrangeria, la precarietat laboral, la ineficàcia de les polítiques de protecció social (com la RGC o el IMV), o el mercat de l’habitatge, seguiran destrossant vides i empenyent cada cop més gent a situacions extremes.

L’activitat dels serveis socials és molt diversa. Una de les línies d’actuació més evidents és el treball d’acompanyament a persones amb els drets vulnerats. No es tracta de polítiques públiques que permetin a ningú fer grans inauguracions, ni tenir als votants d’un districte contents, ni fer grans declaracions d’intencions. En la situació actual, reforçar el treball dels serveis socials de Barcelona és clau per la vida de moltes persones colpejades per la pobresa i pels mecanismes de control migratori. Estar atès o atesa pels serveis socials no vol dir obtenir un habitatge, ni els papers, ni un salari. Significa que hi ha algú que farà el possible per empadronar-te, perquè tinguis targeta sanitària, per garantir la seguretat del infants, perquè tinguis informació de les prestacions i ajudes de les administracions públiques, perquè coneguis els recursos comunitaris i del teixit associatiu al teu abast per tirar endavant…

Els serveis socials van néixer a mig camí entre el control i la beneficència. I encara hi haurà qui exerceixi la seva tasca des dels paradigmes de fa 40 anys. Hi ha molt per fer i per millorar. Però l’actual forma d’entendre els serveis socials a Barcelona va néixer a principis dels 2000 i ha comportat constants adaptacions. Ara calen més recursos i un major esforç per explicar què posen a la disposició de la ciutadania els serveis socials sense haver d’esperar a premis o tragèdies.

https://beteve.cat/politica/serveis-socials-ajuntament-barcelona-millors-estat/

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20211210/servicios-sociales-barcelona-reconocidos-mejores-de-espana-12966534?fbclid=IwAR3PX-8DJgpkKHV_xanP_5v3-KRXiUvQCM5JKLUiEf_Kh08bXyKxnrU0f_Q