El 8 d’abril, a l’espai 30 minuts de TV3 es va emetre el reportatge “Fora de tot: els sensellar” que planteja la problemàtica del sensellarisme i que contraposa la realitat de Finlàndia, l’únic país europeu que ha reduït el nombre de persones sense llar i sense sostre en la darrera dècada, i Catalunya.

En la meva opinió hi ha diversos aspectes del reportatge que el fan un document valuós. En primer lloc, les persones que hi apareixen com a testimonis i afectades pel sensellarisme trenquen amb les idees preconcebudes dels “sense sostre” que encara estan molt arrelades en la tradició mediàtica catalana. Mentre els diaris i mitjans digitals segueixen utilitzant fotos de persones pidolant o dormint entre cartrons per il·lustrar els seus articles, el 30 minuts del diumenge mostrava persones diverses que tenen en comú l’exclusió del mercat de l’habitatge i haver viscut la duresa de trobar-se, com diu el títol, fora de tot. Persones que apareixien davant d’una important audiència com ciutadanes i ciutadans, subjectes polítics i no objectes de polítiques o receptors de caritat.

En segon lloc, per primera vegada, l’Ajuntament de Barcelona ha obert les portes dels equipaments i dels serveis a les persones sense llar a un equip de periodistes de bat a bat i sense limitacions. Per arribar al producte final, un reportatge de mitja hora, l’equip s’ha documentat acompanyant als equips de carrer del Departament d’Intervenció Social a l’Espai Públic, coneixent el centre del serveis socials del Servei  d’Inserció Social – que dona cobertura a les persones que viuen a Barcelona sense poder acreditar un domicili-, i visitant equipaments residencials i pisos. 

El treball de documentació i la pròpia realització del programa han estat possibles gràcies a la col·laboració d’uns serveis que acostumen a ser invisibles per la ciutadania i que massa sovint són tractats amb molta duresa pels mitjans de comunicació. És d’agraïr que professionals i directives hagin dipositat la confiança en l’equip de TV3 per mostrar la realitat del serveis sense filtres ni reserves.

En tercer lloc, el programa mostra el sensellarisme com un problema d’accés a l’habitatge. Algunes persones vinculades a serveis municipals i d’entitats socials m’han comentat que havien trobat a faltar que es donés valor a l’acompanyament social. És cert que va quedar desdibuixada la tasca d’atenció i suport que realitzen educadores, treballadors socials i voluntariat. Però l’equip del programa va fixar l’atenció en la falta d’habitatge i d’estabilitat residencial. Professionals socials, investigadors i entitats, sabem que sense accés a l’habitatge podem paliar els efectes però no podem vèncer el sensellarisme.   

En quart lloc, el reportatge trenca amb el pensament màgic de la innovació social que darrerament envolta les polítiques públiques. Es fixa en Finlàndia i explica – en la mesura que poc més de mitja hora ho permet – que si en aquest país nòrdic s’ha aconseguit eradicar el fenòmen és per una combinació de polítiques públiques, plantejades a llarg termini, a nivell de país, i amb un consens polític que evita que les persones sense llar es converteixin en una arma partidista.

Europa viu una crisi d’accés a l’habitatge. A totes les ciutats europees – excepte les finlandeses – ha crescut desmesuradament el nombre de persones que dormen al carrer. Aquest increment coincideix amb la recuperació dels indicadors macroeconòmics i la remuntada dels preus dels habitatges que deixa totalment fora del mercat als estrats més vulnerables de la població i que precaritza les vides de molts milions d’europees i europeus. “Fora de tot: els sensellar” ens convida a deixar de considerar les persones sense sostre com problemes a l’espai públic per veure-les com l’expressió més brutal de l’exclusió de l’habitatge, i a teixir complicitats entre administracions i entitats per agafar la via finlandesa o, si més no, plantejar-nos una ruta pròpia inspirada en la garantia de drets.

Enllaç al programa:

http://www.ccma.cat/tv3/30-minuts/fora-de-tot-els-sensellar-a-30-minuts/noticia/2845026/

Article:  

Finlandia: Soluciones para los sin techo más allà del “Housing First”

http://agendapublica.elperiodico.com/finlandia-soluciones-los-sin-techo-mas-alla-del-housing-first
1521746741133