[Publicat originalment en castellà al bloc Vagos, maleantes, putas e inmigrantes]

Es consolida a Europa la idea que les migracions es justifiquen segons la seva causa. S’acull a qui fuig d’una guerra (no sense abans haver passat per un llarg període ignorant el patiment dels altres causat per la pròpia geoestratègia occidental), però s’expulsa a qui fuig de la devastació econòmica. No es tracta d’un retrocés en la mentalitat colonial europea. Es fa explícit el funcionament habitual de les institucions incorporant-lo en les converses quotidianes de la ciutadania. Al cap i a la fi, les polítiques al voltant de l’acollida de refugiats de l’última dècada ha estat marcada per greus restriccions en la concessió de l’estatut de refugiat. Al sol·licitant d’asil se’l considera sempre sospitós d’utilitzar conflictes bèl·lics i polítics per justificar un projecte migratori econòmic.

Miguel Brieva
Miguel Brieva

La constant diferenciació entre refugiats i immigrants construeix una nova frontera. Una línia de patiment a partir de la qual es justifiquen, es comprenen i accepten selectivament els moviments migratoris. La societat d’acollida – aquella ciutadania amb certs drets reconeguts- avalua a qui acull en funció de quina sigui la terrible situació de la qual el migrant fuig. Interioritzem que és legítim escapar de les atrocitats d’una guerra però no de la devastació econòmica causada per 300 anys de colonialisme capitalista.

L’actual estat d’opinió respecte a la gestió de fronteres de la UE hauria de servir per reflexionar. Acceptar la lliure circulació de capitals i mercaderies com una conseqüència inevitable de l’esdevenir de la història mentre es construeixen fronteres cada vegada més impermeables té tota la lògica del món… si l’objectiu és l’explotació i la submissió de pobles i persones als interessos del capital. La juxtaposició de la llibertat de lligams polítiques per a les forces econòmiques i la submissió de les persones (llegiu de les persones empobrides) a un exhaustiu control de moviments només és possible gràcies a dues grans eines de destrucció de les consideracions morals i de l’empatia humana : la por i les “lleis dels mercats”.

Les imatges de l’èxode sirià han obert una petita escletxa en la convicció majoritària que no hi ha una altra reacció possible als moviments migratoris que posar tanques al camp. Si aquesta “crisi de refugiats” no serveix per a trencar l’hegemonia ideològica que problematitza i criminalitza les migracions tan sols estarem posposant debats i tensions. Què passarà quan s’apagui la fogonada de solidaritat de consum? I quan les famílies refugiades entrin en els circuits d’atenció social? I quan es generin conflictes i la demagògia feixista trobi el seu espai per a la criminalització? Hi haurà llavors “sirians bons” i “sirians dolents”?

Avergonyir-se de no obrir les portes al poble sirià obliga a plantejar-se si no és igualment vergonyós ignorar a les famílies d’Eritrea, que porten anys en èxode a causa d’una guerra silenciada pels mitjans (per esmentar un conflicte entre tants). Però també ha de portar a qüestionar com de vergonyós resulta tancar les portes als nassos dels que fugen dels seus països perquè empreses occidentals han destruït caladors de pesca, s’han apropiat de terres de conreu, han capitalitzat l’extracció minera…

Més informació: 

Oscar Mateos en Africaye.org: Cinco cosas que deberías saber sobre Eritrea y la crisis de los refugiados

Datos y cifras de asilo en España (2014) en Más que cifras

Bauman, Z y Donsky, L (2015) Ceguera moral. La pérdida de la sensibilidad en la modernidad líquida. Paidós