Publicat a RETS.cat

El xantatge de les empreses transnacionals és possible gràcies a la nostra cultura del consum. A Suïssa s’ha rebutjat la iniciativa de limitar els salaris a una proporció 1:12. Que un directiu cobri 12 vegades més que la persona més mal pagada (en salari/hora) d’una empresa pot reflectir sobradament la diferència de qualificació, responsabilitats i mèrits, amb que el pensament dominant justifica les desigualtats salarials. Però les grans empreses i els seus directius no ho veuen igual. Nestlé ha fet campanya contra la proposta amenaçant en marxar a un altre país si s’acceptava tirar endavant aquesta llei. Quines conseqüències tindrà l’actitud de Nestlé sobre les vendes de Nespresso, Nesquick, productes Maggi, Xocolates, salses vàries o productes de nutrició infantil? És de preveure que cap.

semana-internacional-del-boicot-nestle-2011-T-kY6h3rAquesta empresa, un monstre global que forma part de l’oligopoli de 10 empreses que controlen el mercat de productes de primera necessitat, ha estat denunciada en moltes ocasiones per passar per sobre dels drets humans amb total impunitat. Com moltes altres empreses transnacionals, té la capacitat d’aturar la informació abans de que es converteixi en notícia als mitjans de desinformació majoritaris sense fer gaires esforços. A Colòmbia, fa més d’una dècada que el sindicat Sinaltrainal lluita contra la filial nacional de Nestlé i denuncia els assassinats de sindicalistes a mans de paramilitars pagats per la pròpia empresa. Les denuncies públiques dels obreres i obreres colombians han tingut nul·la repercussió en els mitjans europeus o nord-americans que les consideren exagerades o sensacionalistes, i que atribueixen les morts de manera automàtica al clima de violència imperant al país, com si la violència fos fruit de factors culturals i no tingués cap relació amb el neoliberalisme caciquista.

El passat desembre, Sinaltrainal va aconseguir asseure al banc dels acusats a Cicolac (la filial colombiana de Nestlé) per l’assassinat de Luciano Romero Molina, que va morir a mans de paramilitars l’any 2005 a Valledupar. Els responsables materials ja van ser condemnats, però un excomandant va assegurar que el grup rebia finançament de diverses empreses, entre les que estava Cicolac.

L’octubre passat, quatre treballadors colombians de Nestlé, van iniciar una vaga de fam que va durar un mes, a Bugalagrande, per denunciar la violació dels drets laborals i les amenaces de mort que estaven rebent els dirigents sindicals dels seu centre de treball, així com justícia i reparació per l’assassinat de 13 sindicalistes atribuïts a la filial de l’empresa suïssa. El manifest de la protesta també denunciava la masiva importació de llet en pols i altres materies primeres que posa en risc l’estabilitat dels productors colombians i la defensa de l’aigua com a dret humà, solidaritzant-se amb l’aturada nacional agrària de l’agost de 2013.

Segons Peter Brabeck-Letmanthe “Nestlé S.A. va obtenir el 2011 un volum de negoci de 90 mil milions de francs suissos. Mai havíem estat millor. Mai havíem tingut tants diners. Mai havíem gaudit de tanta salut. Mai havíem viscut tants anys com ara”. Per molt que el CEO de Nestlé vulgui vincular la “bona salut” de l’empresa a la de les persones consumidores, els treballadors i les treballadores cada cop viuen situacions de misèria més accentuades enmig d’una repressió que gaudeix del suport de governs i de la complicitat silenciosa dels mitjans de desinformació de masses.

A Suïssa, avui, es fa efectiu el xantatge dels “llocs de treball”. Si la limitació dels salaris màxims fa fugir a les empreses, la ciutadania opta per no limitar els salaris. Si limitar la capacitat d’explotació i violència que poden exercir les empreses transnacionals les fa fugir, que votarà la ciutadania de bé? Quins límits han de traspassar les empreses perquè deixem de ser-ne complices?