I al TeleNotícies ara els preocupa la situació dels obrers de la construcció a Qatar… No dic que no sigui preocupant, però em sembla curiós el funcionament dels mitjans de desinformació. Han destacat que els patrons retenen els passaports dels treballadors per sotmetre’ls a un règim d’esclavatge. Com si aquesta no fos una pràctica generalitzada amb els treballadors i les treballadores migrants de tot el món. Les obreres de Cambodja o Indonèsia també han d’entregar el passaport quan entren a ser explotades a les fàbriques d’electrònica de Malàisia o Taiwan… Les obreres de les zones rurals de la Xina, també perden temporalment el passaport quan comencen a cosir roba de grans firmes europees a les fàbriques de Guandong;  i se’ls retenen els primers salaris per garantir la “fidelitat” a l’empresa… Les migrants centreamericanes també han d’entregar els seus papers als amos quan arriben a les fàbriques d’electrodomèstics de Mèxic o dels Estats Units

Per no parlar de les condicions que viuen, dia rera dia, immigrants sense permís de residència o de treball, a les seves “ocupacions” de llocs tan diferents com el Maresme, Almeria, Califòrnia, Corea, Buenos Aires…  Situacions perfectament documentades per moviments de defensa dels drets humans i laborals i conegudes de sobres per autoritats i mitjans.

La violència capitalista contra els treballadors i les treballadores de tot el món té la màxima expressió en el tracte que reben els migrants, desplaçats de les seves comunitats d’origen per processos massa sovint oblidats. Els desequilibris internacionals i la misèria tenen el seu origen en l’expoli colonial i en la imposició a sang i foc del “progrés”. Els exercits europeus van imposar monocultius com la canya de sucre, el cotó o el cafè, van saquejar riqueses de tot tipus, van aliar-se amb les èlits locals per sotmetre pobles i comunitats, van esclavitzar i comerciar amb persones… deixant un rastre de morts, violacions i atrocitats per tot el planeta.

Les migracions forçades, vinculades a la pobresa, són una part essencial del funcionament de l’economia globalitzada. La precarietat extrema dels treballadors i les treballadores migrants accelera la imposició del règim d’explotació al que ens sotmeten a tots i a totes. La seva explotació és la nostra i el seu patiment també.

La revolució ha de ser internacionalista i ha de tenir memòria. Molta memòria.

Ratificacions dels tractats internacionals sobre els drets dels treballadors/es migrants i de les migracions

Marxa pels drets de les persones immigrants. Minneapolis. 9 d'abril de 2006
Marxa pels drets de les persones immigrants. Minneapolis. 9 d’abril de 2006