Grans firmes internacionals com Walt Disney, The Gap o Benetton han anunciat que “s’estan replantejant el seu rol a Bangla Desh”. el seu treball a Bangla Desh”. Això no significa que estiguin disposades a posar mesures per evitar tragèdies com la del Rana Plaza o a lluitar activament contra l’explotació laboral. Només vol dir que potser marxen del país.

La catástrofe del Rana Plaza ha convertit la etiqueta “made in Bangladesh” en mala publicitat i les marques, valorant aquest impacte, fan els seus càlculs. Després de més d’una dècada explotant a les obreres i destruïnt el teixit social i les capacitats organitzatives, la plaga de depredadors detecta que els costos en mala imatge poden fer reduïr els seus beneficis i opten per destruir llocs de treball enlloc de millorar-los.

Ho fan, a més, algunes de les firmes antítesi de la transparència, com Walt Disney o Benetton, que ja sortien malparades al gran clàssic del 1998 El libro negro de las marcas i que mai no han deixat d’aparèixer en els informes de denuncia d’organitzacions asiàtiques, europees i nordamericanes. Si els preocupa Bangla Desh, com ja han afirmat als mitjans, que exigeixin seguretat i salaris dignes.

Més info al New York Times:

http://www.nytimes.com/2013/05/02/business/some-retailers-rethink-their-role-in-bangladesh.html?hp&_r=1&

Munir Uz Zaman/Agence France-Presse — Getty Images //
Bangladeshis buried the dead Wednesday in Dhaka. The collapse of a clothing manufacturing center killed more than 400 people.