+ arguments?

Albert Sales

Culpable

Publicat al número 292 del setmanari La Directa del 31 d’octubre de 2012 (pàg 12)

Als primers compassos del capitalisme, amb “l’ètica del treball” es pretén convertir l’ocupació industrial, bruta i desagraïda, en la via correcta per assolir la dignitat. El treball assalariat, realitzat fora de la llar, dignifica i habilita el dret de pertinença a la societat. L’ètica del treball, inculcada a través de les noves institucions estatals, prepara obrers disciplinats, disposats a restar en el seu lloc durant llargues jornades i esperançats en la il·lusió del “progrés” i de la mobilitat social ascendent a través del merit i l’esforç.

Avui, l’ètica del treball encara ha de prestar els seus serveis al capitalisme. Estableix la línia divisòria entre els “bons pobres” i els “mals pobres”; entre les persones que “volen treballar” i les que cauen en la pobresa pels seus propis vicis i defectes personals. Aquestes últimes, assenyalades com a no mereixedores de les atencions dels cada cop més limitats sistemes de protecció social es consideren paràsits als que cal fiscalitzar i, inclús, castigar. L’estigmatització, pas previ a la criminalització, converteix a les persones en situació de pobresa en sospitoses habituals convertint els seus problemes en trajectòries biogràfiques desafortunades a no ser que estiguin disposades a mostrar una voluntat visible i infatigable a acceptar la precarietat i l’explotació subproletària com una constant a les seves vides.

Mentre la inserció social s’articuli a l’entorn de “trobar un treball” seguirem veient per tot arreu culpables. Culpables de no haver buscat suficient. Culpables de no haver-se preparat prou. Culpables d’haver nascut al barri equivocat i a la família equivocada. Culpables i perillosos.

Anuncis

One comment on “Culpable

  1. Retroenllaç: ¡A la cárcel con ellos! « + arguments?

Els comentaris estan tancats.

Informació

This entry was posted on Novembre 18, 2012 by in Exclusió social i pobresa, Filosofant and tagged , , , , .
%d bloggers like this: