+ arguments?

Albert Sales

Hablan las trabajadoras que cosen nuestra ropa

Después de algunos años contando la realidad de las cadenas de producción globales y de escribir y hablar sobre la situación de la obreras en Marruecos, tengo el placer de dejar que sean ellas, Najat, Aziza y Fatna, las que hablen.

Najat

Aziza

Fatna

Anuncis

6 comments on “Hablan las trabajadoras que cosen nuestra ropa

 1. Cnidari
  Octubre 29, 2012

  Hola Albert,
  Agraeixo moltíssim la publicació d’articles tan ben documentats sobre l’explotació (per emprar un terme suau…) a la que es troben sormeses les treballadores de les grans multinacionals de la roba, així com la teva denúncia sobre el cinisme i l’hipocresia de governs i empreses alhora de justificar-los. Soc professora de secundària i es un tema prou interessant com per a divulgar-lo entre els alumnes, donat la gran afició que molts d’ells tenen al consum de roba “barata” d’aquestes grans cadenes. Estic vivint a Singapur i aquí trobar mercats alternatius de roba es gairebé impossible ( o almenys jo no he aconseguit encara), la roba de botigues com zara o mango per exemple es molt més cara que a Espanya, es venen com a marques europees de qualitat, es troben als millors centres comercials de la ciutat, al costat de mercats de roba tirada de preu a Chinatown i a Little India. Com podem sortir d’aquest circuit? Inclús a Cataluna,a Europa…. Existeix alguna empresa que fabriqui “roba neta”? Si es així estaría bé donar-les a conèixer als consumidors, si no quina opció tenim quan ens volem comprar roba? que podem fer els que ens agrada la moda però no volem comprar “roba bruta”?

 2. Albert Sales
  Octubre 29, 2012

  És molt difícil donar una llista “blanca”. Totes les marques s’omplen la boca de “responsabilitat social” i pretenen ser “netes”. Així que no posaría la mà al foc per cap.
  De tota manera estic treballant en una publicació que es va finançar a través d’una campanya de microfinançaments (http://www.verkami.com/projects/980-campana-ropa-limpa-guia-para-vestir-sin-esclavitud) i que sortirà a final d’any o al gener com a molt tard. Estem recollint totes les opcions de consum alternatiu que podem i verificant-ne la credibilitat.

 3. Cnidari
  Octubre 29, 2012

  Gràcies per la informació. Jo he estat buscant per la xarxa i he trobat un web amb empreses que dieun ser “ètiques”, segur que ja la deus conèixer: http://modaeticablog.blogspot.sg/2011/01/donde-comprar-moda-etica-por.html. Per Singapur també he trobat una llista, no sé si gaire fiable, doncs utilitzen termes com “ecologic” “organic” fair trade”…tot al mateix pack. D’altrabanda veig que els vostres informes son sobretot de cadenes grans, es normal, doncs son les que tenen més impacte sobre la població, no sé si tens informació sobre maques catalanes: Vialis, una marca de sabates molt maques i de qualitat, que segons diuen son totalment produides a España, encara que fa uns anys si que produien a Asia, una altra es Custo Barcelona, que te pinta de produir en condicions no gaire ètiques, però això no es pot afirmar fins que no es tenen proves, una altra marca es Fete, mes barata i senzilla, sembla de fiar però qui sap… Bé, seguiré llegint el teu blog i buscant informació pel meu compte, es un tema que m’interessa moltíssim sobretot per aquest impacte tan negatiu que té sobre les dones, les dels paisos més pobres en surten més malparades però aquí tampoc ens lliurem de la gran manipulació a la que estem sotmeses per la industria de la moda . De fet es molt difícil sortir-se dels grans circuits comercials en gairebé tot el que ens envolta, potser si som conscients del que repercuteix a nivell global….però no sóc gaire optimista, els medis de comunicació oficial acaparen gairebé tot l’espai i tot el temps dq que disposa la gent per “informar-se”, els herois com Amancio Ortega sol s’aguanten en aquest context de garrulisme. Sempre ens quedaran però petits espais de llibertat que es van fent grans gràcies a la xarxa i a publicacions com les teves. Enhorabona per la feina que feu!

 4. Retroenllaç: Lucha obrera en Tánger: las promesas de desarrollo y la realidad | + arguments?

 5. Retroenllaç: Lucha obrera en Tánger: las promesas de desarrollo y la realidad | col·lectiu rets

 6. Retroenllaç: Lluita obrera a Tànger: les promeses de “desenvolupament” i la realitat | Campanya Roba Neta

Els comentaris estan tancats.

Informació

This entry was posted on Octubre 25, 2012 by in (i)RSC, Empreses transnacionals.
%d bloggers like this: