El setembre, igual que l’inici d’any, és moment de bones intencions i de començar col·leccions per fascicles. Comença el curs prenent decisions i fent canvis de debò. Aquí van algunes propostes. No t’estiguis de fer-ne més als comentaris!

PROPOSTA 1: CANVIA DE PROVEIDOR D’ENERGIA ELÈCTRICA

Fart/a de rebre factures d’Endesa   o d’Iberdrola? Cansada de que els teus diners vagin a parar sempre a les mateixes butxaques i que continuin engreixant un sistema de producció energètica insostenible? Passa’t a Som Energia

L’objectiu de Som Energia és ser una cooperativa sense ànim de lucre que reuneixi a milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar junts per assolir un model 100% renovable.

No hem d’esperar a que els governs ho facin per nosaltres, ho podem fer nosaltres mateixos, si ens ho proposem.

Si cadascú de nosaltres demana consumir energia verda a casa nostra, a la llarga ens hauran d’escoltar.

Si cadascú de nosaltres inverteix una petita quantitat és possible engegar projectes de generació a partir de fonts renovables (Biogàs, solar, vent, etc.) de manera independent, sense dependre de res més, només de la nostra voluntat.

Som Energia vol ser una eina que permeti caminar cap al futur que volem, i que comencem a fer-ho a partir d’ara mateix!

Per què ser soci/a de Som Energia:

1. Perquè tothom hi pot participar i tenir accés a l’energia d’origen renovable.
2. Perquè pots invertir directament en projectes renovables per desenvolupar una economia sostenible.
3. Perquè ets copropietari/a i tots els membres tenen igual vot amb una única aportació retornable de tan sols 100€.
4. Per guanyar independència de les grans companyies energètiques.
5. Per gaudir d’un millor servei, amb informació veraç i amb un tracte personal.
6. Perquè és un model de negoci òptim al ser:

a. sense despeses en publicitat
b. sense grans sous a directius
c. amb oficines modestes i eficients
d. amb una gestió i comunicació via web

7. Per crear un moviment social a favor de les renovables i la participació ciutadana.
8. Perquè no són només paraules, amb Som Energia passes a l’acció fent un consum responsable i fent inversions directes per generar bona energia.

PROPOSTA 2: PASSA’T A LES FINANCES ÈTIQUES

No és obligatori que els teus diners continuin en mans dels causants de la crisi. Tampoc és obligatori resignar-se a no saber que fan les entitats amb els diners que “ens guarden”. Passa’t a les Finances Ètiques i emancipa’t de La Caixa, el Banc Santander, el BBVA i la resta de depredadors socials.

La Banca Ètica és una alternativa als bancs convencionals que respon a aquestes preguntes. És una altra forma d’estalviar i invertir que combina els beneficis socials amb els beneficis econòmics. Comptes d’estalvi, fons d’inversió o dipòsits a termini que pretenen l’ús ètic dels diners i aposten per empreses responsables socialment i ambiental. La banca ètica implica les persones i la seva capacitat d’estalvi en projectes que busquen el desenvolupament, la redistribució de la riquesa i la protecció del medi ambient a qualsevol lloc del planeta. Tenen la transparència com a principi fonamental.

Per què cal doncs?

1. Per reinventar les finances
2. Per la transparència
3. Pel criteri ètic
4. Pel benefici de tothom
5. Per l’oferta de serveis

A la pàgina web de FETS trobaràs informació sobre les entitats de finances ètiques que operen a Catalunya: Coop57, Fiare, OikoCrèdit, Triodos Bank.

PROPOSTA 3: CONSUMEIX LOCAL I ECOLÒGIC

Abandona a Carrefour i Mercadona (i la resta de grans superfícies). Són una eina d’acumulació de capital i de poder. Destrueixen la sobirania alimentària i enfonsen econòmicament les explotacions agraries mitjanes i petites. Desolen el camp i els barris…

Busca la cooperativa de consum més propera a casa i si les teves circumstàncies no et permeten implicar-te en una cooperativa cerca altres vies de distribució més humanes i que apostin pels productes ecològics i locals, ja siguin parades als mercats municipals, botigues de confiança, productors coneguts que venguin directament…

Més sobre les cooperatives de consum:

Ecoconsum

La Repera

Altres enllaços interessants:

Hort Girasol

Mercat local

PROPOSTA 4: REVISA EL TEU ARMARI

Aprofita per redescobrir coses que havies oblidat i t’estalviaràs algunes compres innecessaries. Regala, intercanvia o recicla tot allò que no hagis utilitzat en el darrer any. Fes espai, respira i apropat als mercats d’intercanvi.

Agenda de la web Millor que nou, 100% vell.

No cal seguir omplint-li les butxaques a l’Amancio per vestir bé.

Criteris per a un consum responsable de roba.

PROPOSTA 5: CONEIX ALTERNATIVES DE PRIMERA MÀ

Vine a la I Fira de la Economia Social i Solidària del 27 al 29 d’octubre a la Fabra i Coats de Sant Andreu (Barcelona).

PROPOSTA ZERO: ORGANITZA’T

Vols construir més alternatives? Apropa’t a l’Assemblea del teu poble o del teu barri, afegeix-te a un col·lectiu en el que puguis aportar, participa en les mobilitzacions ciutadanes.