(en castellano en el periódico Diagonal)

Per Inés Marco i Albert Sales

La Caixa ha presentat el seu Fons Ètic Garantit, un fons que garanteix el 100% del capital i els rendiments del qual es vinculen a l’evolució de la cotitzacions d’algunes empreses. La novetat és que aquestes empreses compleixen amb els estàndards de responsabilitat social corporativa (RSC) establerts per l’índex FTSE4 Good Europe (índex de sostenibilitat establert per la Borsa de Londres), i per això són considerades empreses socialment responsables.

Els criteris de RSC i la capacitat que tenen les empreses auditores d’avaluar-ne el seguiment han estat fortament qüestionats des que aquests van aparèixer. Les empreses transnacionals tenen una gran xarxa de filials i de companyies subministradores i el control de les cadenes de subministrament resulta complicat fins i tot per la pròpia matriu. Com s’anuncia a la web de La Caixa: “Invertir segons criteris sostenibles no implica renunciar a la rendibilitat de les inversions”. Però a què es refereix Caixa Bank quan parla de sostenibilitat? És sostenible una empresa sempre que hagi estat avaluada segons l’índex FTSE 4 Good Europe? El llistat d’empreses suposadament ‘exemplars’ inclou Allianz, Deutsche Post, Bayer, Inditex, KPN… Però el currículum d’aquestes companyies dista bastant de ser una mostra exemplar de responsabilitat social i mediambiental.

Bayer és membre fundador de la iniciativa Global-Compact de l’ONU i coopera també amb el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Podem llegir al web de l’empresa les següents afirmacions, que justifiquen la sostenibilitat social i ambiental d’aquesta companyia: “Les empreses quimicofarmacèutiques no s’han de limitar a produir medicaments, sinó que la seva tasca ha de promoure la qualitat de vida de la societat a través de la prevenció i el diagnòstic precoç. Centrem el nostre interès -continua la declaració de Bayer- en les àrees de formació i investigació, medi ambient i natura, assumptes socials i salut, així com a esport i cultura “.

Però la realitat xoca amb la declaració de bones intencions. Segons l’organització Coalition Against Bayer Dangers, que segueix la pista de l’empresa alemanya des de 1983 i ha denunciat multitud d’impactes socials i ambientals des de la seva fundació al segle XIX fins a l’actualitat, Bayer s’ha lucrat considerablement a través del seu col · laboració amb dictadures com la de Pinochet o el règim nazi.

Col·laboració amb el nazisme

Bayer va començar la seva gran expansió amb el naixement, l’any 1934, del complex químic IG Farben. Aquesta empresa va ser declarada culpable pel Tribunal Internacional de Crims de Guerra de Nuremberg per la seva responsabilitat en la guerra i la repressió de la dictadura nacionalsocialista. Un dels invents d’aquest complex va ser el gas Zyklon-B, utilitzat en les cambres de gas durant el genocidi.

En ple holocaust nazi, IG Farben va disposar, per ordre del cap de les SS Heinrich Himmler, d’una fàbrica de productes químics al costat del camp d’extermini d’Auschwitz. Encara que la relació entre la transnacional i el nazisme sigui cosa del passat, sempre que es presenta l’ocasió Bayer segueix demostrant que el lucre passa per davant dels drets humans. En els ’80, Bayer va seguir venent a Àsia i Llatinoamèrica un medicament anticoagulant per hemofílics que ja no podia vendre ni a Europa ni als Estats Units, amb el qual va guanyar milions de dòlars. El medicament tenia un alt risc de contagiar el VIH als malalts, i l’empresa va decidir desfer-se dels seus excedents en mercats amb un menor control.

L’octubre de 1999, a la comunitat de Tauccamarca, Perú, 44 nens i nenes van ser intoxicats per consumir un esmorzar contaminat per un plaguicida altament tòxic, parathion etílic, prohibit des de 1998. En van morir 24 i els altres encara en pateixen les seqüeles neurològiques. La revista Multinational Monitor, que vigila el comportament de les corporacions transnacionals, va triar a Bayer durant els anys 2001, 2002 i 2003 com una de les deu pitjors empreses del món. RussellMokhiber i Robert Weissman, editors de la publicació, acusen Bayer de fer xantatge al Govern nord-americà i als ciutadans amb el preu del seu medicament contra l’àntrax, Ciprobay. Bayer va mantenir el monopoli d’aquest antídot en plena crisi pels atemptats de l’11 de setembre a Nova York.

A més, la companyia ha estat encausada en les tres edicions del Tribunal Permanent dels Pobles (Viena 2006, Lima 2008 i Madrid 2010) per violar més de 20 normes internacionals en matèria de drets humans mitjançant el foment de la confiança en la venda i el ús de pesticides perillosos i insegurs com el endosulfan, paraquat i els neonicotinoides.

L’empresa obté bona part dels seus beneficis (que van ascendir a 166 milions el 2011) de les desastroses condicions de la ramaderia industrial, un sector en el qual apareixen noves malalties constantment per l’abús de productes com Baytril, que afavoreixen l’aparició de soques resistents als antibiòtics, que es traspassaran a les persones que consumeixin carn d’aquest animal. Un estudi realitzat per l’European Food Safety Authority (EFSA) la tardor passada va arribar a la conclusió que l’ús d’antibiòtics en la cria d’animals augmenta el risc de la seva ineficàcia en els éssers humans.

Antibiòtics en animals

Durant anys, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també ha exigit la prohibició de la utilització a gran escala d’antibiòtics en la cria d’animals, però Bayer segueix publicitant els seus productes com si de grans solucions per a la ramaderia es tractés. El 28 de desembre de 2011, Bayer va realitzar una petició per conrear a Espanya cotó genèticament modificat GHB614 tolerant al glifosat, el principi actiu de l’herbicida Total Roundup. El cultiu d’organismes genèticament modificats (OGM) ha generat també la crisi dels apicultors espanyols, que han vist desaparèixer ràpidament les poblacions d’abelles causa de la contaminació amb pol·len d’OGM.

Inditex: Un grup poc ètic

La multinacional Inditex s’ha expandit ràpidament i avui dia és el comercialitzador de roba més gran del món i el que registra més beneficis. Inditex és propietària de les marques Zara, Pull and Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home i Uterqüe. Amancio Ortega, el seu fundador i propietari, posseeix la fortuna més gran d’Espanya.

En l’expansió de la companyia gallega, fundada el 1986, la contractació de la confecció a fàbriques repartides per tot el món s’ha convertit en la norma. Inditex és el principal client de les fàbriques i tallers de països com Bangla Desh, Cambodja o el Marroc. Després de les nombroses acusacions per situacions d’explotació laboral a les seves fàbriques proveïdores, l’empresa ha desenvolupat una estratègia de responsabilitat social empresarial que s’utilitza com a exemple en les escoles de negocis que impulsen aquest concepte. Fins i tot, en el marc de la responsabilitat social, ha signat un acord marc internacional amb la Federació Internacional de Treballadors de la Indústria del Tèxtil, la Confecció i el Cuir.

Roba sota explotació

Malgrat això, en els últims cinc anys els casos d’explotació laboral, persecució sindical i vulneració de la llibertat d’associació s’han succeït a Bangladesh i Cambodja. Aquests països ‘gaudeixen’ de la gran avantatge competitiu de pagar els salaris més baixos del món. En el cas de Bangla Desh, el salari mitjà d’una obrera de la confecció se situa al voltant dels 34 euros mensuals, mentre a Cambodja ronda els 60 euros mensuals. Encara que aquestes xifres s’ajusten a la legalitat, amb prou feines arriben per cobrir els costos d’una nutrició digna. En ambdós països les mobilitzacions de les plantilles per aconseguir un augment del salari mínim legal han xocat amb la dura repressió per part de l’Estat i de la patronal.

L’agost de 2011, el Govern brasiler va descobrir tallers clandestins a São Paulo on immigrants llatinoamericans confeccionaven roba de Zara en condicions d’esclavitud. El cas es va saldar amb un acord entre Inditex i Brasil pel qual l’empresa gallega destinaria 1,4 milions d’euros a finalitats socials en aquest país.

A Argentina, la cooperativa La Alameda ha denunciat casos molt similars als del Brasil, documentant situacions d’esclavitud entre immigrants bolivianes que cosien roba per Zara. Al desembre de 2011, la campanya Roba Neta publicava un informe sobre les condicions de vida de les obreres de la confecció de Tànger en què es documentaven les situacions d’explotació laboral que viuen les treballadores que cusen roba per al mercat internacional en les zones industrials de la ciutat marroquina.

55 hores de treball setmanal

Les obreres que treballaven per a fàbriques proveïdores de Zara, Bershka o una altra firma del grup Inditex no gaudien de millors condicions que les altres. Encara que solen pagar-se els salaris mínims establerts pel codi de treball del país (uns 200 euros mensuals), les jornades setmanals de més de 55 hores eren la norma, igual que la repressió a qualsevol intent d’organització sindical. I les denúncies públiques cap a la companyia d’Amancio Ortega no procedeixen només de les seves fàbriques proveïdores a l’estranger. Les persones que treballen a les seves botigues pateixen unes condicions laborals que solen situar a la vora de la legalitat.

LES MENTIDES DE CAIXA BANK IL’APLICACIÓ del corralito ALS SEUS CLIENTS

Barrejar l’ètica amb el que el món dels negocis i anomenar-ho “responsabilitat social empresarial” és, si més no, pretensiós. De moment, les empreses i transnacionals que més intensament es donen a conèixer com pioneres de la responsabilitat social, són les que més impactes socials i mediambientals negatius es veuen obligades a gestionar pel seu ànim de lucre i com a resposta a la pressió de campanyes internacionals i de les comunitats afectades per les seves pràctiques brutes. En el cas de Caixa Bank, si pretén ser un banc ètic com diu, en lloc d’invertir en empreses multinacionals de dubtosa responsabilitat i les activitats no controlen, podrien començar donant una resposta al cas de les participacions preferents, en el qual han estafat més de 300.000 persones els estalvis de tota la seva vida. Aquest banc ha aplicat el famós ‘corralito’ sobre els seus propis clients als quals ha enganyat. Això està a les mans i és un primer pas perquè la societat catalana i de la resta de l’Estat recuperin la confiança que han perdut en un banc que es reivindica com un exemple d’inversió ‘ètica’.

Més sobre La Caixa, Bayer, Inditex i altres empreses transnacionals al bloc del Col·lectiu RETS