Ningú millor que polítics i periodistes saben que les coses es poden explicar de moltes maneres. Amb la Marató per la pobresa del diumenge 27 de maig, TV3 recaptarà fons per finançar els projectes d’entitats socials catalanes. Les mateixes entitats que viuen angoixants problemes econòmics a causa de les retallades de finançament públic i de l’augment de les necessitats d’atenció d’una població empobrida per la crisi i per les mesures d’austeritat imposades pels governs català i espanyol. Perquè per molt que s’intenti atribuir la culpa de tots els mals a la CRISI, aquell monstre amorf que destrueix vides i famílies i empeny als joves a cercar feina a l’estranger, la pobresa té causes i culpables. Davant el desastre econòmic que viu el nostre país es poden adoptar polítiques de lluita contra la pobresa i de suport a la ciutadania o  rescatar les butxaques de les classes dominants i criminalitzar als que pitjor ho estan passant repetint fins a l’esgotament allò de que “hem estirat més el braç que la màniga”.

A aquestes alçades de la història, demanaria al autoanomenat govern dels millors que, com a mínim, no s’amaguessin hipòcritament de la seva clara opció per beneficiar a les elits i abandonar a la ciutadania, i que deixessin tranquils als professionals de la comunicació que treballen a TV3. Avui, l’atzar m’ha permès veure la mateixa notícia al TN migdia i al TN nit i he detectat algunes petites diferències que no per petites són poc importants.

Per parlar de la Marató, s’ha emès un petit reportatge sobre la Consol, una dona que està passant un mal moment a la seva vida i que s’ha trobat en situació de pobresa i vivint gràcies a les xarxes d’amistat a Càritas i al PIRMI. Al TN migdia, en un moment concret del reportatge, la veu en off afirma que “amb la regularització del mes d’agost passat li van retirar (el PIRMI) i això la va acabar d’ensorrar fins el punt de fer un intent de suïcidi”. Al TN vespre, es torna a utilitzar el mateix reportatge per parlar de la Marató. Però en aquest cas, la veu diu que la Consol  “des de l’agost i durant vuit mesos inclús va perdre el PIRMI i això la va acabar d’ensorrar”. Cap esment a les raons per les quals la Consol, com moltes altres persones en aquest país, ha estat sense cobrar la renda mínima d’inserció durant aquests mesos i, per descomptat ni rastre de l’intent de suïcidi a la darrera versió del vídeo. Entre la versió migdia i la versió nit desapareix també el tall en que la pròpia afectada fa referència a l’intent de suïcidi.

Aquestes són les situacions que ha provocat una de les moltes mesures antipobres (que no antipobresa) aprovades pel govern de la Generalitat en els darrers temps. Els seus despropòsits són tan evidents que qualsevol que intenti parlar de pobresa sense assenyalar-los amb el dit ha d’anar amb peus de plom. Sembla que algun reporter o reportera del TN no ha tingut prou precaució… al migdia clar, perquè al vespre tot ha sonat amb una altra melodia.

TALL DEL TN MIGDIA DEL 26 DE MAIG

TALL DEL TN VESPRE DEL 26 DE MAIG