Denunciar la violència policial no significa defensar les accions violentes d’una minoria. Suposadament la policia té el monopoli legítim de la força per defensar la seguretat i la integritat de tota la ciutadania. Dispersar a cops de porra els piquets que tallaven carrers de forma pacífica sense causar desperfectes ni agredir ningú és fer un us desproporcionat d’aquesta, recórrer el Passeig de Gràcia amunt i avall a vuitanta quilòmetres per hora intimidant manifestants, passant per damunt de pancartes o frenant a dos mestres de la gent no té res a veure amb protegir als ciutadans i a les ciutadanes. I tot això amb independència del que estigués passant al carrer Roselló o del que els presumptes dispositius de seguretat preveiessin que passaria hores després.

Per reprimir les actuacions dels petits grups de violents que es van infiltrar a la manifestació convocada per la CGT no era en absolut necessari llençar gasos lacrimògens sobre més d’un miler de persones que, segurament es sentien més incòmodes per l’acció dels violents del que es poguessin sentir les pròpies forces policials. L’acció respon a una estratègia política. L’estratègia de la desnaturalització de la protesta per convertir les manifestacions en espais d’enfrontament i sembrar la por entre la ciutadania. Es tracta de que incorporem en el sentit comú popular que una manifestació no és lloc per a famílies amb criatures ni per gent gran, sinó un activitat pròpia de joves buscabregues amb ganes de córrer davant la policia. I a mesura que la por expulsi de les concentracions de protesta a les persones més prudents, a les famílies, a les persones grans… quan ja no es vegin cotxets de nens petits, ni criatures damunt les espatlles de pares i mares, es podrà carregar amb més força generant més ràbia i respostes cada cop més violentes.

En tant que acció de  protecció de la ciutadania i dels seus drets, l’acció policial del 29M ha estat un fracàs en tota regla. Els mossos han creat situacions de risc totalment innecessàries i no han aturat la violència, tot i que dubto que aquest hagi estat el seu objectiu en algun moment. Com a actuació política, amb el suport dels mitjans de desinformació massiva, han aconseguit un gran èxit desviant el focus d’atenció del malestar generalitzat creat per l’aplicació de la doctrina del xoc neoliberal cap a una discussió estèril amb creuament d’acusacions per ús excessiu de la força entre els qui van viure la por generada per la policia i els qui van sentir-se atemoritzats per la crema de contenidors i el llançament d’objectes contundents per part d’una minoria que, malgrat tothom reconegui que és petita, es converteix en el centre d’atenció.

Sobra dir que els violents, tant els que anaven d’uniforme i tenien la responsabilitat de protegir la ciutadania, com els que anaven encaputxats cremant mobiliari urbà, s’han guardat de preservar la seva identitat sota màscares, cascs i passamuntanyes i, un cop més, evitant lluir identificació oficial.

I mentre gastem tinta, bytes i hores de tertúlies donant voltes a la violència del 29M a Barcelona, no parlem de la vaga social ni de la violència que el 30M han viscut les famílies desnonades, les llars que no poden accedir al PIRMI perquè la Generalitat no ha obert cap nou expedient des de setembre, els treballadors i les treballadores que des de la reforma laboral podem ser acomiadats pel fet de posar-nos malalts, els que han vist com els tancaven l’ambulatori del barri i porten gairebé doscents dies lluitant per una sanitat pública digna sense ser escoltats…