Fa pocs anys, el World Mobile Congress era escenari de grans innovacions en el terreny de la telefonia. De sobte, aquells aparells que servien “només” per parlar en la distància, es convertiren en càmeres de vídeo i fotos, en agendes, en petits ordinadors i en portes d’entrada a Internet i a les xarxes socials. I tot en un sospir. Del mític Nokia 3210 als smartphones en un tres i no res.

Costa imaginar quines novetats depara el futur però des d’aquí i de manera totalment gratuïta i desinteressada ofereixo a les grans companyies una idea revolucionaria per millorar els seus productes: es tracta de fer exactament el mateix sense que les obreres asiàtiques de les seves cadenes de muntatge hagin de treballar més de 65 hores setmanals cobrant salaris de misèria. El nou producte és podria dir “terminal lliure d’explotació”. Això sí, que no ens vinguin amb “responsabilitats socials empresarials” ni amb màrqueting social. De rentats de cara i de màscares ja anem servits! El que seria realment revolucionari és que s’eradiqués l’explotació en tota la cadena de producció de debò!

Posats a innovar, també podrien utilitzar minerals que no estiguessin tacats de sang. Ara que ja ens hem acostumat a sentir que el coltan dels nostres telèfons ha provocat mort i devastació social a l’Àfrica Central, seria un cop d’efecte anunciar que un nou model que incorpora mineral extret de mines “netes”, oi?

Ja ho veuen, si pensen que un telèfon no pot fer res més no es trenquin el cap: només caldria que fessin el mateix sense que fos necessari que morís o fos explotat ningú. Massa complicat? Doncs res continuïn investigant com fer que el venerable aparell ens cuini les llenties de la mare o que ens avisi quan el nen porta el bolquer mullat de pipís.

Més informació:

Entitats denuncien els impactes de la indústria de la telefonia mòbil

Sobre les guerres del coltan: http://www.attacmadrid.org/d/7/061231120841.php

Sobre l’explotació laboral en la producció d’electrònica: https://albertsales.wordpress.com/2011/10/06/apple-a-xina-condicions-de-treball-occidentals/