(versión en castellano aquí)

24 de setembre de 2011. L’organització xinesa SACOM (Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour) organitza una protesta en l’acte d’inauguració de la botiga Apple del centre financer de Hong Kong.  Aquest col·lectiu d’activistes denuncia les successives violacions dels drets laborals de les persones que treballen en la cadena de subministrament de l’empresa nord-americana. Darrera dels innovadors productes Apple, hi ha factories on milers d’obrers i obreres s’enfronten a llargues jornades laborals, sota una gran pressió i exposats a productes tòxics sense la protecció adecuada.

Al 2009, 137 persones treballadores de Wintek (Suzhou) van patir intoxicacions per n-hexane. Un any després, 8 obrers de Yun Heng Metal (que es dedicaven a polir els logos de Apple) també van resultar greument malats per intoxicació per n-hexane. Ja al 2011 una explosió a una fábrica de Foxconn, a Chengdu, que produeix iPads va matar a tres persones i provocar greus ferides a 15 més. Davant d’aquests esdeveniments, Apple es va mantenir en silenci. La premsa occidental també.

Precissament a Foxconn, es van produïr als primers mesos de 2010 una sèrie de suicidis de persones treballadores que es trobaven sota una pressió insoportable. La situació extrema va tenir certa repercusió en mitjans internacionals i els principals clients de Foxconn, Apple i HP, van assegurar que es pendrien mesures per millorar les condicions laborals. Un any després la situació no només no ha canviat, sino que l’empresa xinesa ha traslladat part de la producció a noves fàbrices a zones més allunyades dels antics pols industrials de Chengdu, cap a l’interior. SACOM ha documentat acumulacions d’entre 80 i 100 hores extraordinaries mensuals, el càlcul a la baixa sistemàtic dels salaris, la desprotecció de les obreres i els obrers que treballen amb substàncies tòxiques, i unes estratègies de reclutament militars amb fullets publicitaris que prometen a qui vulgui incorporar-se a Foxconn “condicions laborals occidentals” .

Apple no és ni la millor ni la pitjor de les marques d’electrònica que envaeixen el planeta amb els seus productes. L’explotació i a la exposició de persones treballadores a substàncies tòxiques és una constant del sector que pateix nivells de precarietat equiparables als del sector global de la moda i la confecció. HP, Dell o Samsung també es troben entre les empreses denunciades per campanyes internacionals i organitzacións asiàtiques. Apple però, pretén associar la seva marca a uns valors corporatius lluny de la trista realitat de les fàbriques.  Mentre aquesta informació sigui soterrada en una espiral de silenci mediàtic i continuem entronitzant a empreses, marques i gurús de la postmodernitat, la vulneració dels drets laborals més fonamentals continuarà extenense imparable.

En l’actual sistema productiu internacional, sembla que la innovació i visió de futur no són suficients per construir un gran imperi. Steve Jobs descansa en pau. Esperem que els obrers i les obreres de Foxconn trobin descans en vida.