Albert Sales i Campos, Professor (precari) de Sociologia de la UPF

Pel senyor Mas i els seus consellers, igual que per a directors i directores de prestigiosos diaris comercials, i de la mateixa manera que per a la colla de tertulians que dicten sentències sobre l’actualitat a les ràdios i televisions de Catalunya, les persones en situació de pobresa són éssers tan exòtics com un grup de boiximans. Gent de la que només saben el que surt a documentals carregats de tòpics i idees preconcebudes. Gent amb qui mai no compartiran taula, perquè a les seves taules no s’hi asseu qualsevol. Només així s’entén la darrera agressió que han patit les llars més vulnerables del país i que això no s’hagi convertit en un escàndol de proporcions grotesques.

il·lustració de Miguel Brieva

Ja en el primer projecte de la Llei Òmnibus, el govern dels millors proposava una reforma de la Renda Mínima d’Inserció, una prestació que constitueix la darrera xarxa de seguretat del sistema de serveis socials per a les famílies que no tenen cap entrada de recursos econòmics. Per a l’equip de govern de CiU, la millor manera de reduir despeses en serveis socials és la purga del sistema de totes aquelles llars que s’aprofiten de les contribucions de les persones de bé i cobren la RMI malgrat tenir altres fonts d’ingressos. I com que tothom sap que dels pobres no te’n pots fiar, han aplicat la presumpció de culpabilitat i s’han proposat fer passar per l’adreçador a totes i cadascuna de les llars perceptores entre l’agost i el setembre.

Per exercir un major control sobre les persones amb dret a prestació, a partir d’aquest agost, el pagament no es realitza de la forma habitual a l’entitat bancària de torn. Segons els Departaments de Treball i de Benestar Social i Família, les perceptores haurien de rebre abans del 5 d’agost una carta certificada amb les instruccions a seguir i un xec nominal que hauran de ingressar en compte. Per a moltes de les llars perceptores, aquest canvi ha estat una font de problemes i de serioses preocupacions. Al tractar-se de llars sense cap altre ingrés, les despeses bàsiques mensuals, com ara el lloguer de l’habitatge, depenen en exclusiva d’aquesta prestació. No és poca la tensió que genera en aquestes famílies el retard en el cobrament i no són poques les persones que s’han dirigit als serveis socials o a entitats diverses en els darrers dies alarmades per no saber la causa de l’endarreriment.

I davant les crítiques, la resposta habitual: en època d’escassetats és més important que mai que les ajudes les rebi qui les ha de rebre i no quatre aprofitats. Resposta que no per ser simple i popular és més certa. La RMI es facilita a través del Programa Interdepartamental de Renda Mínima d’Inserció (PIRMI), que es porta a terme gràcies a la intervenció de professionals de serveis socials de tot el territori i amb la col·laboració, de vegades molt estreta, d’entitats del Tercer Sector Social. Ni els primers ni aquestes darreres han participat en el redisseny del PIRMI ni en un diagnòstic de les situacions de les famílies perceptores de la prestació associada. Alhora, aplicar la presumpció de culpabilitat a aquestes llars implica aplicar presumpció d’incompetència cap a les professionals que es deixen entabanar pels falsos pobres aprofitats.

Si el Govern de la Generalitat està realment preocupat per l’eficàcia del PIRMI, no hauria de traçar una estratègia d’intervenció conjuntament amb els i les professionals que l’administren? No seria més lògic que es portessin a terme els canvis amb el Departament de Benestar Social i Família en ple funcionament enlloc de fer-ho el mes d’agost?

informació pràctica:

http://www.accionat.cat/2011/08/02/renta-minima-de-insercio-pirmi-agost-2011/

http://www.naturalcat.eswww.porticolegal.com/foro/familia/807697/supension+de+pirmi

+ opinions:

http://puntsdevista.wordpress.com/2011/08/04/el-gobierno-de-ciu-juega-con-el-pirmi-y-hace-guinos-a-la-xenofobia/