per Albert Sales

Malgrat el que avui diuen els diaris de gran distribució, l’anomenada “manifestació alternativa” d’ahir a la tarda per la part alta de Barcelona va ser una expressió pacífica del desontent amb un sistema que genera atur i precarietat a marxes forçades i amb uns sindicats majoritaris incapaços d’enfrontar-se a les retallades de drets imposades pels poders financers. Remarco la paraula “pacífica” perquè les notícies aparegudes avui parlen gairebé exclusivament de desperfectes, vandalisme i detencions.

Els ciutadans i ciutadanes que no hagin presenciat la manifestació s’imaginaran un ambient molt llunyà al que realment s’hi va viure. En realitat, fins al carrer Ganduxer, la riuada de gent estava composta per persones de totes les edats entre les que hi havia molts infants en els seus cotxets o de la mà de pares i mares.

Es cert que un grup extemadament reduït de manifestants va malmetre els vidres d’entitats bancàries i van fer algunes pintades. Però els desperfectes no justifiquen afirmacions com “els manifestants van realitzar actes vandàlics”. Ningú acceptaria que els diaris diguessin que en la celebració de l’últim títol del Barça, els culés van fer destrosses a la Rambla. Tampoc no justifiquen la càrrega dels Mossos sobre la cua de la manifestació en la que es van perseguir, porra en alt i amb cops a les cuixes i als genolls persones que no tenien ni la més remota idea de perquè havien de posar-se a còrrer. Sigui dit de pas, que tampoc és justificable la brutalitat excercida contra els manifestants que sí van utilitzar la violència contra bens immobles ni les persecucions antidemocràtiques realitzades a diferents bars de la zona de l’Hospital Clínic.

La història, per més coneguda que sigui, s’ha d’explicar un cop més, tot posant de manifest quina és l’estratègia que hi ha al darrera de la valerosa càrrega dels xicots d’en Puig. Perquè l’agressió i l’atemoriment de qui es manifesta pacíficament amb l’excusa de que cuatre descontrolats empenyen contenidors contra les furgones policials no és cap casualitat. Amb les primeres corredisses, les forces de “seguretat” van aconseguir enviar cap a casa gent amb nens i nenes, persones amb mobilitat reduïda, gent gran… preparant el terreny per canviar l’ambient i la imatge de la manifestació i fer-la passar, en el seu tram final per una activitat liderada i impulsada per grups violents.

Negar que a la manifestació d’ahir hi haguessin accions violentes contra els vidres d’entitats bancàries i contra mobiliari urbà seria negar una evidència. Però qui realment va posar en risc la integritat física de molts ciutadans i ciutadanes que estaven excercint el seu dret constitucional a manifestar-se van ser els Mossos d’Esquadra. La seva actuació, del tot injustificada, no s’ha improvisat, parteix de l’objectiu de convencer-nos que les “manifestacions antisistema” no són lloc per a les persones “normals” o per a les criatures. Però, davant la intransigència i la repressió cal que continuem sortint al carrer, de manera festiva i sorollosa i rebutjant la violència, per mostrar que no compartim els valors d’un sistema que genera exclusió, fam i mort arreu del món.

Cal que continuem mostrant amb imatges i amb el nostre testimoni a qui defensen les forces de “seguretat” i que llancem a la ciutadania algunes preguntes: Per què hi havia mossos de paisà fuetejant manifestants amb la cara tapada i porres extensibles just després d’inicar les primeres càrregues? Per què la policia no va fer res davant el trencament dels vidres de dues entitats bancàries del carrer Aribau i van intervenir contra la cua de la manifestació quan un petit grup movia contenidors d’escombraries? Haurien actuat diferent si la manifestació s’hagués realitzat en una zona menys incòmoda de la ciutat?