Per Albert Sales i Campos

versión en castellano en Rebelión

“Home afro-americà d’entre 25 i 35 anys escapa de la policia per una autopista de Wisconsin en un cotxe vermell a tota velocitat. Finalment s’estimba contra un cotxe patrulla, surt corrent, salta la tanca de l’autopista però és reduït per 6 agents”. Els informatius de les cadenes de televisió sempre troben temps en l’atapeït espai mediàtic per narrar notícies com aquesta acompanyades d’imatges preses des d’un helicòpter d’una cadena local. També troben temps per emetre profundes reflexions i reportatges de 5 minuts sobre com mantenir la línia en temps de sopars d’empresa o sobre com trobar el millor regalet per els amics invisibles de la feina. Personalment, no és que sigui insensible als triomfs de la preparada policia de Wisconsin sobre un malvat delinqüent local o que no em preocupi la meva figura en temps d’excessos nadalencs, però quan veig notícies com aquestes penso: què no ha passat res més avui? S’han vist obligats els serveis informatius de Tele5, Antena3… o de les televisions públiques, a omplir el temps de qualsevol manera? O potser conviu entre nosaltres una colònia molt nombrosa d’immigrants de Wisconsin que jo desconeixia?

Crec que no seria massa complicat trobar notícies més interessants que aquestes en plena era de la informació. Fa uns dies, la Campanya Roba Neta es feia ressò de l’esfondrament de la fàbrica That’s It Sportswear Ltd a 15 quilòmetres de Dhaka, a Bangla Desh, en el que han mort 28 persones. La repercussió mediàtica d’aquesta notícia ha tendit a zero en els mitjans de masses. Ja se sap que Àsia queda lluny, que hi viu molta gent, i que les notícies tenen interès en funció de la proximitat o de les connexions amb la realitat quotidiana del públic. Algú podria pensar que els programes informatius ja van plens de desgràcies més properes i que no es pot estar al cas de cada accident puntual que succeeix a l’altra banda del món.

Però resulta que la notícia no pot qualificar-se d’anecdota ni es tan llunyana com pugui semblar. Que la gent mori a les fàbriques de Bangla Desh mentre està treballant es un fet desgraciadment usual. La extrema precarietat de les fàbriques i tallers bengalís ha convertit la indústria d’aquest país en una font inesgotable de catàstrofes laborals. L’any 2006, un incendi a la fàbrica Chittagong va matar a 50 treballadores i treballadors i en va ferir 100 més. El mateix any, l’esfondrament del Phoenix Building, va acabar amb la mort de 19 persones i amb 50 més ferides a les que caldria afegir les treballadores de la factoria del Imam Group, que van sentir l’explosió i van patir les conseqüències d’una fugida desordenada d’unes instal·lacions no preparades per aquest tipus d’emergències. Aquests són els darrers capítols d’una llarga serie que s’inicia als 80. 12 persones mortes a l’Agost de 2000 a l’incendi de Globe Knitting, 48 persones mortes al novembre de 2000 a l’incendi de Sagar Chowdhury Garment Factory (entre elles 10 infants), 24 morts i més de 100 persones ferides a l’agost de 2001 a Macro Sweater, 9 morts i més de 50 persones ferides al Maig de 2004 a Misco Complex…

La causa directa d’aquests desastres és la deixadesa en les mesures de seguretat en les fàbriques i en els allotjaments de les treballadores. Les habitacions on s’amunteguen les obreres acostumen a pertànyer a les empreses i es troben paret amb paret amb els centres de treball. No compleixen les més mínimes mesures de seguretat ni de salubritat. Les treballadores provenen de les zones rurals i, lluny de les seves famílies, no cobren suficient per pagar un altra tipus d’habitatge.

Un dels casos d’esfondrament en el que la Campanya Roba Neta va aconseguir cert ressò mediàtica va ser el de la fàbrica Spectrum, a les afores de Dhaka. L’any 2002, el propietari de la fàbrica va decidir afegir un pis a l’edifici de 4 plantes. Uns dies abans de l’esfondrament, les treballadores van advertir algunes esquerdes a les parets de la cinquena planta i l’11 d’abril de 2005 a la una de la matinada, tot l’edifici va caure. L’accident va causar la mort de 64 persones i ferides a unes altres 70, tot i que la immensa majoria d’elles acabaven la seva jornada”oficial” a les sis de la tarda.

Malgrat la recurrència dels casos i la quantitat de tragèdies personals i familiars acumulades, hi ha qui podria defensar que aquestes notícies s’esdevenen en una zona molt allunyada i que no hi ha una connexió que les faci interessants per al públic no especialitzat. Però s’estaria equivocat de llarg. A la seva pàgina web (que va deixar de estar operativa només dos dies després de la tragèdia), l’empresa bengalí That’s It afirmava tenir entre els seus clients a Inditex (grup propietari de Zara, Bershka, Pull and Bear…), H&M i Carrefour entre moltes altres empreses occidentals menys conegudes. Es a dir, moltes i molts de nosaltres podem tenir a l’armari o al cubell de la roba bruta alguna peça de roba feta per persones que estan arriscant la seva vida a diari a les factories insegures i insalubres de Bangla Desh.

És el poder econòmic de les empreses implicades el que limita la circulació d’aquestes informacions? O els propis mitjans s’auto-censuren per no buscar-se problemes? És qüestió d’investigar qui paga la publicitat? Més d’una vegada he sentit a periodistes de mitjans de “desinformació” de masses argumentant que amb els informatius també es busca audiència i que, en conseqüència, les notícies que surten són un reflex del que la gent demana. Em costa de creure que al meu veí de segon tercera, a la Cristina de la fruiteria, al meu perruquer o a la quiosquera que em ven el diari, els interessi més una persecució a Wisconsin que la penosa realitat que viuen, dia rere dia, les persones que fan les peces que hi ha als lluents aparadors de les nostres avingudes. En qualsevol cas, com “gent ” que sóc, aniré amb compte amb el que demano.